Köszönet és napi gondolatébresztő 2021 év vége felé 😊

2021-12-01 16:09:20

Ennyi év távlatából néhány mai gondolat nektek.

Nem sok régebbi dologról mondhatjuk, hogy emberi történelemnél is régebbre nyúlik, mint maga a tánc.

E művészi sportág művelőjeként belülről szemlélve csak megerősíthetem, hogy varázslat, amit hozzáad az ember életéhez, olyan dolgokat, amit szavakkal nem is igazán tudnék most pár mondattal érzékeltetni, mert ez annál sokkal többről szól, egy életminőség.

Az elmúlt harminc évem ebben telt, és nagyon hálás vagyok ezért a sorsnak.

A táncosok más szemüvegen át látnak. 😊 Jobb szemüvegen át, ami a mai világban nagy segítség lehet. A mindennapjaimon érzem a munkám pozitív hozadékát, szerencsésnek érzem magam emiatt.

Sajnos a köztudat fals sztereotípiákkal van teli. Ezzel találkozom nap, mint nap. Az emberek vagy nagyon keveset tudnak arról mi is valójában ez, vagy teljesen téves információ alapján ítélik meg. Emiatt nem kezdik el. Mindig azt mondom, ha csak egy embert sikerül meggyőznünk, hogy ez jó, akkor már tettünk valami jót a világban. 😊 A táncban nincsenek társadalmi különbségek, ott nincsenek sárga csekkek, nincs korkülönbség, nincs nyelvi akadály, semmi, csak a tánc a közös nyelv.

Hogy őszinte legyek, én mindenkinek kötelezővé tenném. 😊 Alapműveltség részeként! Terápiaként. Test, lélek, szellem harmóniáért. Azért, hogy mindenki megkapja a lehetőséget a külső-belső harmónia megteremtésére a mindennapok rohanásában. Furcsának, erősnek tűnhet ez, és nehezen elmagyarázható, de így van.

Az iskolákban is tanítani kellene órarendszerűen, de sajnos csak kevés iskola nyitott erre.

Aki ismert, tudja mennyire vagyok elhivatott a témában. 😊

Pedig a tánc gyökerei az őskorig nyúlnak vissza, több megfogalmazás is van. Egyik szerint a tánc kialakulása és fejlődése egyidős az ember történetével, másik szerint az állatoktól ered. Végsősoron mindegy is, a lényeg, hogy olyan mély gyökerekkel bír amit, sokkal jobban érteni, értékelni kellene.

A test a mozgásával fejez ki érzelmeket, épít társadalmi kapcsolatokat, de spirituális tartalommal is bírhat. A tánc az emberek közötti nonverbális kommunikáció eszközének is tekinthető. A tánc az emberi kultúra része, folyamatosan alakul, újabbak jönnek létre, semmihez sem hasonlítható érzés és mozgásforma ami átsző testet lelket.

A társastánc kialakulása:
Már az ősidők óta, ha az emberek összejöttek ünnepelni, nem maradhattak zene és tánc nélkül. Ezek nem csupán a szórakozás, hanem az adott közösség szertartásainak részei voltak. Kultikus, vagy vallási jelentőségük mellett fontosak voltak a közösség életében, összetartásában is. 

Kifejez gondolatokat, érzelmeket, elmondhat egy történetet, egy olyan fantasztikus eszköz, mellyel megnyithatjuk a lelkünk minden zugát.

Tánművészként minden olyan kezdeményezést támogatok ami segíthet az embereknek közelebb kerülni ehhez az életérzéshez.

Kóstoljatok bele… szívből ajánlom! 😊

Petes Bea

Adó 1% felajánlás

Ha még nem döntötte el kinek szánja, kérjük támogassa adója 1%-ával a PlatinA Tánccsoport Egyesületet!

Bankszámlaszám:
11600006-00000000-33122377
Adószám:
18986972-1-08


Köszönettel: PlatinA TSE

Rólunk

A táncstúdió 2000-ben alakult. Jelenleg Győrben és Ajkán működik. Évek hosszú és kitartó munkájának eredményeképpen mára egy sikeres és családias tánciskola tagja lehet, aki ellátogat hozzánk.

Tovább